بازم آرشیو پرشین
نگاه کوهستان
معیار عهدی یا تملیکی دانستن وصیت
" ... هر وصیت که اثر آن ایجاد تعهد باشد و به طور مستقیم به تملیک ترکه نپردازد ، عهدی است ؛ ..." (کاتوزیان ، دکتر ناصر ، حقوق مدنی ، ارث وصیت شفعه ، همان ؛ ش ۴۶. )
این معیاری است که حقوقدانان ارائه می کنند ، چنانکه حقوقدان دیگری نیز می گوید : "... می توان گفت همه دیگر وصایایی که در قالب تملیکی نمی گنجد عنوان وصیت عهدی می گیرد، موصی وصیت می کند که وصی بدهی هایش را طبق صورت و از پولی که در بانک دارد پرداخت کند ، یا سرپرستی فرزند صغیرش را عهده دار شود ، یا فلان کتابش را منتشر نماید ، یا فلان املاکش را وقف نماید ، و کسانی را متولی و ناظر کند و ..." (مدنی ، دکتر سید جلال الدین ، حقوق مدنی جلد پنجم عقود معین قسمت دوم، ص ٣٢۶.)
و برخی از اساتید راجع به ملاک قانونی تمییز این دو نوع وصیت در مورد ماده ٨٢۶ ق. م می گوید "... ٢) معیاری که برای تمییز وصیت تملیکی از عهدی ارائه شده روشن و دقیق نیست به عنوان مثال ، اگر موصی دستور دهد که خانه اش را بفروشند و به درماندگان دهند و کسی را مامور اجرای آن نسازد ، تعریف وصیت عهدی شامل آن نمی شود ، در حالی که نسبت به عهدی بودن وصیت تردید نیست ، چرا که در هیچ مالی تصرف مستقیم نشده است . قلمرو وصیت عهدی را نباید محدود به نصب وصی کرد هر وصیت که اثر آن ایجاد تعهد باشد و به طور مستقیم به تملیک ترکه نپردازد عهدی است ؛ ..." (کاتوزیان ، دکتر ناصر ، حقوق مدنی ، ارث وصیت شفعه ، همان ؛ ش ۴۶. )